Nieuws
“Geef ons ruimte om te experimenteren en help ons om belangrijke projecten van de kant te krijgen.” Met die boodschap ontvingen ondernemers en bestuurders op 2 december de ministers Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) en Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). Tijdens een twee uur durend werkbezoek werden zij bijgepraat over de grote vraagstukken rond landbouw, verstedelijking en natuur in de streek. En over de aanpak van die vraagstukken: door te experimenteren, innoveren en vervolgens op te schalen.
Mario Jacobs, voorzitter van de stuurgroep, is blij met het werkbezoek van de ministers. “Er is al heel veel gepraat in deze streek. Het is tijd om van het papier af te komen. We staan klaar om aan de slag te gaan. Daar hebben we iedereen bij nodig: agrariërs en andere ondernemers, natuurbeschermers, én Peelbewoners. Dat vraagt van de overheid om als één overheid te blijven spreken en handelen. Onze oproep aan de bewindslieden was: laten we de uitvoering in deze experimenteerregio zo snel mogelijk concreet maken – ruimtelijk, financieel, juridisch en innovatief. Als provincies en waterschappen hebben we een bod van € 150 miljoen op tafel gelegd, en we hopen dat het Rijk ook een stap naar voren doet en wil helpen. Want als het in de Peel kan, kan het overal.”
Mario Jacobs: “Laten we als één overheid blijven spreken en acteren. Geef ons experimenteerruimte en help ons om projecten van de kant te krijgen.”
Beeld: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Natuurlijk, ondernemend en leefbaar
Het erf van melkveehouders Arjan Manders en Arjan van Leeuwen in Deurne was een uitgelezen plek voor de ontvangst van beide ministers. Op en rondom hun bedrijf komen alle kernopgaven namelijk zichtbaar samen: de ondernemende Peel, de natuurlijke Peel – vanuit de koeienstal kijk je direct uit op het Natura 2000-gebied – én de leefbare Peel, want de enorme woningbouwopgave kruipt bijna letterlijk richting het erf. Mario Jacobs legde de ministers uit hoe we als één overheid werken aan de kernopgaven van het gebied. “Hoe kunnen we zorgen dat blijvende boeren ook daadwerkelijk kunnen blijven ondernemen, hoe kunnen we zorgen dat de kwetsbare natuur niet verder achteruit – en liever vooruit – gaat, hoe gaan we om met de toenemende druk van de verstedelijking? Laat je dan opgaves met elkaar concurreren of kunnen ze elkaar helpen en versterken?
Minister Wiersma: “Ik krijg energie van de boerengezinnen die ik vandaag heb gesproken, die grote uitdagingen op zich af zien komen, maar er tegelijk van overtuigd zijn dat hier hun toekomst ligt. Het is een grote puzzel om er samen voor te zorgen dat we aan alle opgaven voldoen, zodanig dat er ook toekomstperspectief blijft voor de landbouw. Ik ben enthousiast geworden van de innovaties die ik vandaag heb gezien, waarmee landbouw en natuur hier elkaar versterken.”
Praktijkvoorbeelden
Hoe we aan die kernopgaven werken, werd duidelijk tijdens de toelichting van enkele praktijkvoorbeelden. Zo vertelde agrarisch ondernemer Arjan Manders over het experiment met een Regelbaar Drainage- en Irrigatiesysteem. Ondernemer John Verhoeven lichtte zijn keuze toe om te stoppen met de melkveehouderij en grond te verpachten. Melkveehoudster Ankie Wijnen vertelde over haar initiatief om met vier andere agrarische families aan de rand van de Peel op een natuurinclusieve, extensieve, manier melkvee te houden en over de uitdaging om meer grond onder de bedrijven te krijgen. Wethouder Vrijnsen van de gemeente Deurne lichtte de uitdaging van de enorme woningbouwopgave in de Brainportregio toe, en hoe dat vraagt om een nieuwe balans tussen stedelijk en landelijk gebied. Tijdens een wandeling in het Leegveld gaf het waterschap tot slot uitleg over de compartimentering van water, het nat houden van het natuurgebied en de groei van hoogveen.