Impulsprojecten

Welke Impulsprojecten zijn er al?
Uit de eerste tranche van de impulsregeling hebben 17 Impulsprojecten een subsidie ontvangen van maximaal € 25.000. Hieronder vind je een korte samenvatting van alle Impulsprojecten. Wil je meer weten over deze projecten? Neem dan contact met ons op. Heb jij een initiatief dat mogelijk ook in aanmerking komt voor de Impulsregeling? Lees meer over de regeling en het indienen van een aanvraag. De tweede tranche staat nog tot eind juni 2025 open. Wacht niet te lang want het beschikbare budget is beperkt en aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

  1. Landdrift: pionieren met multifunctioneel landgebruik – Stichting Landdrift ontwikkelt twee locaties waar natuur, landbouw en tijdelijk wonen samenkomen. Dit project verkent hoe regelgeving experimenteerruimte kan bieden voor duurzame gebiedsontwikkeling in De Peel, met steun van overheden en lokale partners.
  2. Peelkastanje: agroforestry met toekomst – De initiatiefnemer ontwikkelt een duurzaam verdienmodel rond tamme kastanjes in De Peel. Dit project verbindt agrariërs en overheden en versterkt natuur, bodemgezondheid en biodiversiteit met een productief en klimaatbestendig landschap.
  3. Lokale hennepverwerking voor een circulaire keten – De initiatiefnemer zet een pilot op voor een verwerkingslijn in Venray om hennep lokaal te verwerken. Dit verlaagt transportkosten, stimuleert biobased productie van (bouw)materialen en versterkt de regionale economie met een duurzamer landbouwmodel.
  4. Meerkleurige Peel van Morgen – De initiatiefnemer richt zich op de eiwittransitie in de Peelregio. Het project richt zich op het ontwikkelen van korte ketens voor eiwitrijke gewassen, waarbij lokale samenwerking en duurzaamheid centraal staan.
  5. Gebiedsgerichte aanpak Gedeelde Peel – De initiatiefnemer ontwikkelt samen met diverse stakeholders deze gebiedsaanpak. Ze richten zich op duurzame landbouw, natuurbeheer en economische versterking. Het project creëert een concreet handelingsperspectief voor een toekomstbestendige gebiedsinrichting in het hart van de Peel.
  6. Analyse wateropslag in waterbuffers – De initiatiefnemer verkent een integrale oplossing voor het gebied Dorperpeel, waarbij waterbeheer, natuurherstel en duurzame energieopwekking centraal staan. Het project richt zich op waterbuffers voor agrarisch gebruik, ecologische verbindingszones, verbeterde waterkwaliteit en drijvende zonneparken.
  7. Pilot mestverwerking – De initiatiefnemer introduceert de Venturial-techniek om mest op veehouderijen volledig te verwerken tot een nutriëntenmix voor precisielandbouw en export. Deze innovatieve techniek verlaagt kosten, vermindert transportbewegingen en biedt nieuwe verdienkansen voor de regio.
  8. Duurzaam bodembeheer in verenigingsverband – De initiatiefnemer werkt aan een systeemverandering in Noordoost-Brabant door melkveehouders en akkerbouwers samen te brengen voor regeneratieve landbouw. Het project richt zich op bodemherstel, vermindering van nitraatuitspoeling en het bevorderen van een duurzaam landbouwsysteem met CO₂-vastlegging en waterbeheer.
  9. Agroforestry systemen in de Peel – De initiatiefnemer onderzoekt de teelt van amandelen en kweeperen in een agroforestry-systeem. Dit project verbindt landbouw, natuur en waterbeheer, met focus op biodiversiteit, bodemgezondheid en ecologische voordelen zoals koolstofvastlegging en waterhuishouding.
  10. Haalbaarheidsstudie Lokale Inzet Co₂ – Het initiatief maakt groene CO₂ vloeibaar en levert deze aan tuinbouwbedrijven als duurzame vervanger voor fossiele CO₂. Dit draagt bij aan kringlooplandbouw, verduurzaming van de groengasproductie en optimalisatie van fotosyntheseprocessen in de tuinbouwsector in Noord-Limburg.
  11. Streekproducten Goei Gerei – De initiatiefnemer versterkt de regionale voedselketen in de gemeenten Land van Cuijk en de Noordelijke Peelpoort. Het project verbindt producenten en consumenten door streekproducten te promoten, educatie te bieden en duurzame, korte voedselketens te stimuleren via markten, proeverijen en een digitaal platform.
  12. BacRIN; Biotechnologie voor stikstofverwijdering in de agrarische sector – Bio Particles International BV (BPI) ontwikkelde BacRIN, een technologie die stikstof uit biologisch spuiwater uit varkensstallen verwijdert en omzet in onschadelijk stikstofgas. Het project test deze oplossing op een varkensboerderij in Nederweert, met focus op circulaire waterbehandeling en verduurzaming van de regio Peel.
  13. Klimaatadaptatiepaden verdiepingsslag deelgebied Altweerterheide-Tungelroysebeek, Weert – De initiatiefnemer werkt samen met lokale belanghebbenden aan maatregelen voor natuur, water en klimaatdoelen in twee gebieden in Weert. Het project richt zich op duurzame landbouw, biobased teelten en innovatie, en versterkt de verbinding tussen stad en buitengebied.
  14. Teelt van biobased materialen met inheemse planten voor vezels en groenbemesting – De initiatiefnemer onderzoekt de teelt van biobased materialen uit inheemse planten voor vezels en groenbemesting. Dit project bevordert biodiversiteit, bodemgezondheid en duurzame landbouw, en onderzoekt nieuwe verdienmodellen voor boeren door samenwerking en praktijkproeven.
  15. Gebiedsvisie Gezondheids hotspot De Pelen – De initiatiefnemer ontwikkelt Buitencentrum de Pelen tot een ‘gezondheids-hotspot’, waarbij natuur en gezondheid worden gecombineerd. Dit project bevordert welzijn, educatie en sociale initiatieven, met focus op samenwerking met zorginstellingen en gemeenten, en sluit aan bij het nationale programma ‘Natuur en Gezondheid’.
  16. Groengas collectief de Peel – De initiatiefnemer ontwikkelt een groengascollectief in de Peel, gericht op duurzame energieproductie uit mest en organische reststromen. Het project versterkt de lokale economie, draagt bij aan klimaatdoelen en bevordert samenwerking tussen agrariërs, overheden en stakeholders voor een circulaire energievoorziening.
  17. Verwaarden van tuinbouwreststromen: van push naar pull strategie in de circulaire economie – De initiatiefnemer werkt aan het verwaarden van tuinbouwreststromen in de Peel, met focus op de overgang naar een vraaggestuurde circulaire economie. Het project versnelt de opschaling van biocirculaire grondstoffen, stimuleert innovaties en versterkt de regionale economie.