FoodTech de Peel

Voedselverwerking speelt een sleutelrol in de agrifoodketen. Maar liefst 90% van al het voedsel dat wij consumeren, is bewerkt. Van eenvoudige stappen als wassen, snijden en verpakken tot complexere bewerkingen. FoodTech is essentieel om voedselzekerheid, veiligheid én smaak te garanderen.
Het is een groeiende sector met grote economische en maatschappelijke impact. Toch krijgt voedselverwerking in beleid en programmering nog onvoldoende aandacht.

Impact op de Peel

De voedselverwerkende industrie is de grootste industriële deelsector in Nederland– groter dan bijvoorbeeld de automotive. Ze vertegenwoordigt maar liefst 12% van de totale productiewaarde. De sector is ook een stevige pijler onder de regionale economie en biedt volop werkgelegenheid. Innovaties en technologische vernieuwing maken de sector duurzaam, toekomstbestendig en aantrekkelijk voor nieuwe ondernemers.

Impact op inwoners en ondernemers

Ondernemers profiteren van de toegang tot technologie en financiering. Door robotisering en digitalisering verdwijnen de zwaarste en minst aantrekkelijke banen. Bijvoorbeeld in vochtige koelcellen of warme bakkerijen. Dat biedt kansen voor betere arbeidsomstandigheden.

Dankzij circulaire ketens vermindert de voedselverspilling: wat voor de één afval of een restproduct is, vormt voor de ander een waardevolle grondstof. Denk aan afgekeurd voedsel dat wordt verwerkt tot kwalitatief veevoer, of waardevolle ingrediënten uit zijstromen.

Ook inwoners profiteren indirect van een sterk, circulair voedselsysteem. Hier mogen – nee: móeten – we trotser op zijn.

Waar staan we nu

Er is al veel dynamiek: bedrijven in de regio investeren in nieuwe technologie en in samenwerking. Boeren die hun activiteiten willen beëindigen, vinden in deze sector mogelijk een kansrijk alternatief.

Toch constateren we dat voedselverwerking tussen wal en schip valt in overheidsbeleid. Het ministerie van LVVN richt zich hoofdzakelijk op de keten tot aan de oogst of slacht. Verwerking hoort daar vaak niet bij. Zodoende blijft de verwerking van voedsel nog buiten beeld, ondanks het belang ervan.

Waar gaan we naartoe

Het is tijd voor meer trots, erkenning en samenwerking. Het verduurzamen van het voedselsysteem vraagt om een programmatische aanpak, over beleidsdomeinen en bestuurslagen heen. Door meerdere NOVEX de Peel-sleutelthema’s te verbinden én de krachten van overheden, ondernemers en instellingen te bundelen, kunnen we als regio een voortrekkersrol vervullen.

Meedenken of meedoen?
Draag jij als ondernemer ook bij aan gezond en betaalbaar voedsel? Laat het weten! We nemen je graag in het programma op. Ook inwoners zijn van harte welkom om mee te denken. Neem contact op met kwartiermaker Simon Maas: info@novexdepeel.nl